logoGTI

6de jaar auto

Je wordt automecanicien dankzij deze studierichting. Je krijgt weinig algemene vakken maar onderschat het technisch gedeelte van de opleiding niet: mModerne voertuigen zitten immers vol met technische snufjes en nieuwe technologieën.


Via een combinatie van technologie, veel praktijkuren en stages leer je zelfstandig aan personenwagens werken. Je leert de juiste diagnoses stellen bij defecten, auto's onderhouden en herstellingen uitvoeren volgens de regels van de kunst.

Je maakt uitgebreid kennis met de verschillende onderdelen en de werking van de auto en hierbij komen zowel mechanica als elektrische voorzieningen aan bod.


Ook de motoren, het rollend gedeelte, het chassis, de verschillende brandstofsystemen en de carrosserie staan op het programma.

Je leert eenvoudige rekenwerkbladen (ICT-toepassing) gebruiken voor de berekening van de kostprijs en hierover praten met de klant. Je leert tijdens je werkzaamheden rekening houden met de veiligheidsvoorzieningen, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en de voorschriften op het vlak van gezondheid, hygiëne, milieu en ergonomie.


Tijdens je stages krijg je uitgebreid de kans hetgeen je weet en kunt toe te passen in de praktijk. Je proeft dan ook van de reële werksituatie in een garage.



Mogelijke beroepen


Onderhoudsmecanicien van bedrijfs- of vrachtwagens (knelpuntberoep) - Onderhoudsmecanicien van personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen (knelpuntberoep)- Onderhoudsmecanicien van werf-, landbouw- en hefmachines - Onderhoudstechnicus pleziervaart - Technicus van voertuigen (knelpuntberoep) - Technieker werf-, landbouw- en hefmachines (knelpuntberoep)